Lifestyle

Vinul este o fiinţă vie, el se naşte, trăieşte şi moare.

Degustare de vin – Cum şi de ce ?

,,Nu există vinuri rele, doar gusturi ce diferă!”

Babes, am fost invitată iar la o degustare de vin la ReWine Oradea. De data aceasta am mers împreună cu Adelina, cea mai bună prietenă a mea. Hai să îţi povestesc babe, cum a fost.

Când nu organizează degustări, ReWine, este un loc unde, dacă treci prin Oradea, îţi recomand să mergi în vizită. O să îţi placă! Atmosferă caldă, decor aparte, vinuri alese.

În seara degustării localul se schimbă puţin şi îşi aşteaptă musafirii cam aşa:

Îmi place, cum să nu-mi placă? Sunt convinsă, că îţi place şi ţie! Îţi cauţi bileţelul cu numele, ai locul tău rezervat. Noi am avut două locuri rezervate pe numele meu, pentru că da, trebuie să îţi faci rezervare în prealabil, din timp, locurile fiind limitate. Ai fi surprinsă cât de repede se ocupă locurile!

Am fost foarte entuziasmată prima dată când am paticipat la degustare! Atunci am degustat vinuri din Spania şi de unul m-am şi îndrăgostit… vă zic imediat mai multe.

În seara aceasta ne-a prezentat vinurile Ovidiu Bozga.

Acum a fost cea de a doua dată pentru mine, prima pentru Adelina şi am degustat vinuri din Chile şi Uruguay. WOW!

Pe masă găseşti o foaie care arată cam aşa:

După ce deguşti vinul, acorzi puncte în funţie de culoare, miros, gust, postgust şi impresii generale, iar la final adunând aceste puncte, reuseşti să cataloghezi vinul de la Bun la Excepţional. Fireşte, totul în opinia ta.

Ştiţi deja că vinurile bune merg mână în mână cu bucate alese. Primeşti un platou care arată cam aşa şi poţi să serveşti  pe toata durata degustării, chiar să combini vinurile cu diferite tipuri de caşcaval, vezi ce iese …

Cum deguşti vinul?

Înainte de toate, ţin să vă spun despre paharul cu apă care este foarte important. Ştiţi că alcoolul deshidratează, astfel că este foarte important atât pentru noi cât şi pentru cavitatea bucală să ne menţinem hidrataţi.

Ştiţi ca există pahare specifice. Un tip pentru vin spumant, unul pentru vin alb şi altul pentru vinul roşu.

Vinul înainte de toate, îl vezi, nu?  Trebuie să fie limpede.  Te uiţi la culoare prima dată, conform tabelului. Apoi agiţi puţin paharul în mişcări circulare, cu menţiunea că, acest lucru nu se aplică la vinurile spumante.

Acum miroşi. Vinul trebuie să îţi ducă gândul undeva, trebuie să îţi dea un sentiment aparte, trebuie să trezească ceva în tine. La prima mea degustare de vin, am degustat un vin alb, care mirosea excelent, miroasea asemeni unui buchet de flori. M-a făcut să mă gândesc  la o ploaie de vară, la un câmp presărat cu flori.

Vinul acela putea fi parfum oricând şi eu eram prima care l-ar fi cumpărat!

Primul vin pe care l-am degustat a fost unul spumant, din Chile, VALDIVIESO alb, brut.

Mi-a plăcut foarte mult! Foarte fresh! Avea un gust ce aducea a mere verzi, proaspete.

Vinul nu se doar gustă, el şi se ascultă, iar unul dintre cele mai frumoase sunete este cel al ciocnirii paharelor când închini cu cineva drag.

În cazul meu, my lovely Adelina. Puteţi observa şi paharul specific vinului spumant.

Al doilea vin a fost unul alb, deci folosim paharul specific lui. Un VALDIVIESO, Sauvignon Blanc, tot din Chile. Ei bine, babe, dacă poţi să îţi imaginezi, acest vin mirosea a o combinaţie între soc şi ardei gras. Mhm, exact aşa. Un miros intens.

Yummy!

Acum trecem la vinul roşu, iar cel de al treilea vin a fost unul din Uruguay, un PIZZORNO, Tannat Reserva. Ca să vedem culoarea vinul cât mai aproape de adevăr, putem lua foaia cu tabelul, o întoarcem şi punem paharul pe fond alb. Astfel putem vedea care e culoarea lui, am rugat-o pe Adelina să mă ajute cu asta. Ce zici, babe?

Mirosului lui m-a făcut să mă gândesc la fructe. Rodie şi mure.

Trecem la vinul numărul 4, tot un PIZZORNO, dar Select Blend. Uruguay. O combinaţie între floral şi fructat.

Iar ultimul vin, cel de al cincilea, de un rubiniu mediu, un vin tânăr, care aducea a ardei roşii copţi. Acest vin nu s-a turnat direct din sticlă, a fost deschisă sticla cu câteva ore în urmă.

Vinul a fost lăsat la decantat. A  fost pus într-o ”vază cu fundul lat” care se numeşte decantor. Rolul decantorului? Permite aerarea, oxigenarea vinului.

Cam acestea au fost vinurile pe care am avut şansa să le degust. Vinuri din Chile şi Uruguay… oare când aveam eu ocazia să degust vinuri din aceste ţări în mod normal?

La sfârşitul serii, cei de la ReWine, organizează doua mici concursuri, doua mici tombole. Una pentru doamne şi alta pentru domni. Fiecare îşi scrie numele pe un bileţel şi vinul preferat din acea seară. Preferatul meu a fost vinul spumant, VALDIVIESO. Se fac două extrageri, iar primele sunt firesc, doamnele. Nu am câştigat nici eu, nici Adelina, eh, poate data viitoare. Cu siguranţă va exista o –data viitoare- .

În plus, în seara degustării cei de la ReWine, reduc cu 10% preţul la toata gama lor de vinuri, inclusiv vinurile degustate în seara respectivă.

Babe, ce spui? Ai reuşit să îţi formezi o idee despre cum se desfăşoară o degustare de vin? Ai vrea să participi şi tu ? Lasă-mi un comment aici şi spune-mi sau aştept un mesaj pe Instagram.

Îţi las aici mai multe poze, iar după ele îţi las câteva gânduri.

Gânduri: ,, Ştiaţi babes, că vinul alb nu pătează, în schimb vinul roşu, da! Aşa că vinul roşu se serveşte cel mai bine la pielea goală … “

ReWine Oradea, thank you for having us!

Aveţi site-ul lor AICI!

Leave a Reply

Your email address will not be published.