Health

Dorbob Bakery : part 2

July 6, 2018

Dorbob Bakery : part 2

Hello, again!

Darling, dacă încă nu ai reușit să citești prima parte, te sfătuiesc să o faci!

După cum îți spuneam ieri, azi vorbim despre una dintre mândriile brutăriei Dorbob: pâinea ciabatta.

Știu la ce te gândești, habar nu are nici Daiana ce e aia pâinea ciabatta și da, recunosc, până să îi întâlnesc pe cei de la Dorbob Bakery nu știam, nu aveam nici cea mai vagă idee, însă colaborările mele preferate sunt acele colaborări din care ies mai cultă, mai deșteaptă decât am intrat.

Sunt mereu dispusă să învăț ceva nou, să cresc ca om, ca intelect, așa că, hai să învățăm împreună.

Pâinica ciabatta e făcută din maia.

Cei de la Dorbob Bakery folosesc maia în toate pâinile lor, în gramaje diferite, în funcție de sortimente. Ceea ce m-a surprins plăcut e că inclusiv cornul școlar, care e distribuit tot de ei, conține maia.

” Pâinea cu maia este cea mai veche, cea mai naturală și originală formă de pâine, folosită de mii de ani. ”

Totuși, ce este maiaua?

Maiaua ( sourdough în engleză ) este un agent de fermentare și dospire natural. Ia naștere numai din făină și apă și se formează în urma contactului drojdiei, aflată natural în făină, cu aerul. Toate acestea în condiții controlate de umiditate și temperatură.

Practic, tot ceea ce este nevoie pentru formarea de maia este: apă, făină și puțină răbdare.

Acest proces de fermentare a fost folosit peste 5000 de ani însă a fost uitat odată cu apariția drojdiei și a revoluției industriale.

Pâinea cu maia are un gust și miros deosebit, autentic, ce aduce aminte de pâinile coapte în cuptoare pe vatră. Da, așa și este!

Veste bună pentru cei care sunt intoleranți la gluten. Datorită procesului de formare care e mai lung, glutenul aflat în făină e descompus  în timpul fermentării îndelungate ( minim 16 ore ) în aminoacizi.

În urma fermentării îndelungate, mai rezultă și acidul acetic care împiedică dezvoltarea mucegaiului astfel că pâinea cu maia se prezervă singură timp mai îndelungat fără a avea nevoie de conservanți.

Toate aceste lucruri noi, mi-au prins foarte bine și da, pot spune că am învățat ceva. Ceva nou, folositor, pot spune că acum pot să fac diferența.

Sincer, nu mai privesc pâinea la fel, nu voi mai merge la brutărie la fel și voi putea face alegeri mai înțelepte.

Pentru mine, pentru sănătate.

Babe, sper că și tu!

Sunt ferm convinsă că nu se va încheia aici colaborarea mea cu cei de la Dorbob Bakery, cel puțin așa sper.

Sunt măgulită că m-au ales pe mine dintre toți bloggerii locali și deși le-am mulțumit înzecit, vreau să le mai mulțumesc încă o dată, pe această cale: Mulțumesc!

Cât despre voi, my babes, sunteți tot mai multe, tot mai frumoase și ați devenit o parte din mine.

Să avem un weekend minunat, mult soare, multe zâmbete…

Yours, Daiana.

Semnat: The girl with the red lips.

Locație: Levender Farm Oradea

Rochie: StarShinerS 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *